Rapala Çeşitleri
Rapala, balık gibi görünen sahte balıklara takılan ad olarak tanımlanabilir. Uzun süredir, rapala tahtadan yontup boyanarak kullanılmıştır. Rapala avları arttıkça, gelişimi devam etti. Tahtaya şekil vermek kolay olduğundan, farklı modellerde rapalalar yapmak kolay olmuştur.
Tahtadan yapılan rapalalar, dişli balıkların dişleri tarafından parçalandığı için daha sert bir malzemeden yapılmalıdır. Plastik benzeri bir malzeme, tahtanın yerini almaya başladı. Teknoloji çağında, rapalalar daha dengeli ve daha dayanıklı hale getirildi. Rapala için de denge çok önemlidir. Dengeli yüzen rapala; düzenli olarak hareket ettiğinden, balık avı daha verimli hale gelir.
Rapala Çeşitleri
“Yüz rapalası” ve “Dip rapalası” Bu iki kategoriye ayrılır. Dip ve yüzey rapalasının hem boyları hem de şekilleri, renkleri ve desenleri çok çeşitlidir. Bu çeşitlilik, doğru zamanda doğu ürünü kullanıldığında kullanıcıya devamlı ve kesintisiz av imkanı verir.
Rapala Nasıl Kullanılır?
Yüzey rapalaları, 1 ila 1,5 metre dalgalanabilir. 5 ila 11 cm boyutlarındaki yüzeysel balıklar, Aterina, Sardalya, Hamsi, İstavrit ve Zargana gibi yemle beslenen 300 ila 400 gram ağırlığındaki balıkları avlamak için idealdir. Açık denizde 11-26 cm boyları arasında değişen balıklar avlanabilir.
Dip rapalası; 4 ila 10 metre dalgalanabilir. Dip balığı avlamak için mükemmeldir. Ağırlık kullanılarak daha derinlere inmek, çok değerli balıkları avlamak için iyi bir yoldur. Dip rapalası genellikle yavaş çekildiğinden, daha parlak ve hareketli olması gerekir.
Canlı balığın yerini alma potansiyeliyle, canlı yem ihtiyacını azaltarak balık miktarını artırdı. Yem olarak avlayacağımız balık denizde kalırsa doğal olarak büyür. Rapala ile balık avlamak daha kolay olacağı için yem balığı avına da gerek kalmayacaktır.
Doğru Rapala Seçimi Nasıl Yapılır?
Rapala satın almak için bir mağazaya girdiğinizde, orada göreceğiniz çok sayıda rapala türü sizi korkutabilir. Bu kadar çok çeşit rapala modeli arasında, balık avlamak için hangi rapalanın uygun olduğunu belirlemek çok önemlidir.
Öncelikle avlanacak balık türünü belirlemelisiniz. Rapala, Lüfer, Sinarit, Turna, Uskumru, Palamut, Torik ve Levrek gibi avcı balıkları avlamak için kullanılabilir.
Avlayacağınız balık türünü belirledikten sonra, bu balıkların nasıl avlandığını ve hangi küçük balıkların avlandığı yerleri incelemelisiniz.
Seçeceğiniz rapala, avcı balığın avlandığı derinliğe kadar batmalı ve sevdiği balıklara benzer şekilde batmalıdır. Rapala seçerken sağlamlığı da önemlidir. Tuzlu deniz suyu, özellikle tuzlu suda avlanırken rapalaların boyasına zarar verebilir ve bu da onları daha zor avlayabilir.